top of page
Online Experiences

7 EXPERIENTE IN LOCURI DIN EUROPA CARE ITI DAU FIORI



Europa atrage nu numai prin privelistile sale spectaculoase, cultura, gastronomia si civilizatia straveche, ci si prin locurile sale cu povesti sinistre sau misterioase, deplin apreciate de catre fanii aflati in cautarea supranaturalului sau povestilor iesite din comun. Pe batranul continent se afla locuri a caror istorie este plina de sange si de legende pe masura, de la expunerea a mii de mumii sau schelete umane pana la aparitii fantomatice in paduri sau castele, precum cea din padurea din zona Clujului sau din castelele bantuite din Edinburgh sau Austria.


Daca doresti sa explorezi partea intunecata a Europei si sa ai parte de experiente unice, mai jos gasesti cateva sugestii. Nu sunt recomandate celor "slabi de inger".


Catacombele Parisului, Franta

Sub strazile Parisului se afla un labirint de cariere de calcar care au jucat un rol in istoria orasului. Cele mai multe sunt situate in partea de sud a orasului, care a fost locul ales pentru Catacombes de Paris. Nevoia unui osuar subteran a aparut la sfarsitul secolului al XVIII-lea dintr-o problema destul de ciudata: cimitirele din centrul Parisului erau atat de pline, incat mirosul de trupuri aflate in putrefactie devenise insuportabil pentru locuitori.


Ingroparile de trupuri au fost interzise in centrul orasului pentru a ajuta la reducerea mirosului neplacut. Interdictia a ajutat la imbunatatirea situatiei pe termen scurt, deoarece ploile abundente din primavara anului 1780 au adus mai multe probleme, deoarece terenul suprasaturat a provocat prabusirea pivnitei de langa Les Innocents - cel mai mare cimitir din Paris la acea vreme. Ca urmare, multe cadavre au fost afectate si boala a izbucnit in tot orasul. In acelasi timp, carierele vechi de secole aflate in sudul Parisului au inceput sa se prabuseasca si ele. In cele din urma, pentru a rezolva ambele probleme, biserica a cedat si a fost de acord sa transporte ramasitele din cimitirele centrale in carierele abandonate.


Procesul macabru de transport al oaselor a 6 milioane de parizieni defuncti a fost facut cu respect fata de ramasitele celor decedati, preotii insotindu-le in timpul transportului. Procesul se desfasura in principal noaptea, pentru ca locuitorii sa nu fie deranjati. Majoritatea oaselor erau deja vechi de secole cand au fost mutate.


Catacombele Capucinilor, Italia

Catacombele Capucinilor este una dintre cele mai macabre atractii turistice din Palermo. Aici poti vedea peste 8.000 de schelete si ramasite mumificate, sprijinite de pereti. Corpurile sunt expuse in mai multe galerii in funcție de sex, vasrsta si profesie. Una dintre cele mai vizitate este capela Santa Rosalia, care gazduieste trupul Rosaliei Lombardo, in varsta de 2 ani, care a murit în 1920. Ramasitele se afla intr-un sicriu de sticla, fiind perfect conservate.


Istoria locului arata ca in anul 1600 cimitirul ingrijit de calugarii capucini era plin. In loc sa mareasca acest spatiu, cand calugarul Silvestro da Gubbio a murit, capucinii au decis sa sape criptele sub cimitir si sa il mumifice, pentru a continua sa ramana si sa se roage alaturi de el. Silvestro da Gubbio este, de altfel, cel care te intamplina la intrarea in catacombe in zilele noastre.


Timp de cateva secole aceasta practica a fost rezervata doar calagarilor capucini, ca mai apoi acestia sa decida sa se extinda si sa ofere acest tip de inmormantare locuitorilor bogati din zona, care isi puteau permite.


Metode de conservare a trupurilor au fost perfectionate in timp, precum imbinarea atmosferei naturale a catacombelor cu o serie de factori de uscare si un sistem de drenaj ceramic, corpurile fiind apoi scufundate intr-o soluție de otet si umplute cu fan. Rudele oferau haine pentru a-i imbraca pe cei dragi si veneau adesea in vizita. Doar cele mai bogate familii din Palermo isi puteau permite acest lucru, din cauza costurilor foarte mari de intretinere.


Labirintul camerelor din catacombe este cuprinde sectiuni separate. Preotii sunt imbracati in vesmintele clericale, iar militarii si functionarii publici inca poarta uniformele lor. Exista camere dedicate femeilor, barbatilor, copiilor si bebelusilor. Unele ramasite sunt imbalsamate si expuse in sicrie de sticla, in timp ce altele sunt atarnate pe pereti in pozitie verticala. Multe dintre ele sunt protejate de custi din sarma, deoarece oamenii au luat oasele ca suveniruri.


Dealul Crucilor, Lituania

Peste 100.000 de cruci au fost ridicate pe acest deal minuscul, dintre care multe dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea.


Originile exacte ale Dealului Crucilor raman un mister. Rozariile atarnate suna in bataia vantului oferind o coloana sonora ondulanta pentru icoanele sfintilor si fotografiile decedatilor.


Prima mentiune scrisa despre acest loc dateaza din 1850, dar unii cred ca aceste cruci au aparut mult mai devreme. Multe dintre ele au fost lasate de rudele victimelor revoltelor impotriva regimului rus in 1831, iar mai târziu in 1863. Tarul de atunci a suprimat identitatea nationala a lituanienilor prin limitarea expresiei religioase, astfel incat familiilor li s-a interzis sa onoreze mortii cu inmormantari corespunzatoare in cimitire. Pe de alta parte, multi cred ca aceste cruci au inceput sa apara la sfarsitul secolului al XIX-lea, dupa ce o apariție a Fecioarei Maria - tinand pruncul Isus - le-a cerut credinciosilor sa acopere locul sfant cu aceste simboluri.


Osuarul Sedlec, Cehia

Osuarul Sedlec este o capela romano-catolica subterana din Cehia. Acest loc infiorator este numit si Capela Oaselor, deoarece aici se afla scheletele a aproximativ 70.000 de oameni, aranjate ca decor si mobilier macabru. Partea centrala a capelei are un candelabru masiv care este facut cu aproape fiecare os din corpul uman. Exista, de asemenea, candelabre din cranii si dulapuri cu usi de sticla care afiseaza sute de oase omenesti.


Potrivit legendei, unul dintre staretii locali a fost trimis de regele ceh la Ierusalim, in jurul anului 1278. Staretul a adus o mana de pamant de pe Golgota pe care l-a imprastiat peste cimitirul Sedlec. Pamantul din Tara Sfanta era folosit pentru sfintire si vindecare. Cimitirul a fost extins considerabil in timpul marilor epidemii din secolul al XIV-lea, unde au fost ingropate in jur de 30.000 de cadavre.


In primavara anului 1421, trupele husite au atacat si Sedlec. Catedrala si manastirea de aici au fost jefuite si arse din temelii, iar cimitirul a fost devastat.


La sfarsitul secolului al XV-lea, suprafata cimitirului a fost redusa, iar oasele din mormintele desfiintate au fost mutate in Osuar. Legenda spune ca un alugar pe jumatate orb care a aranjat oasele si craniile in piramide in osuar provine, cel mai probabil, din aceasta perioada, si se spune ca, dupa aceasta lucrare, calugarului i-a revenit vederea.


Manastirea Sedlec a fost desfiintata de Iosif al II-lea, in anul 1783. Proprietatea manastirii a fost cumparata de familia Schwarzenberg din Orlík. Datorita patronajului lor, Osuarul Sedlec a fost conservat. Decorul in stil baroc din oase a fost reinnoit si extins, in anul 1870. Oasele folosite au fost dezinfectate, albite cu var clorurat si așezate in modele originale, cum ar fi candelabrul din mijlocul capelei sau stema a familiei Schwarzenberg.


Castelul din Edinburgh, Scotia

Castelul Edinburgh este cea mai vizitata atractie din Marea Britanie, in afara Londrei. Exista multe povesti grozave, relatari despre fapte neobisnuite, fictiuni, conceptii gresiite, mituri și legende urbane asociate cu Castelul Edinburgh. Iata cateva dintre acestea:


Castelul Edinburgh este construit pe un vulcan

Castelul este construit pe masivul Castle Rock, parte a unui vulcan antic stins, care s-a format acum 350 de milioane de ani.


Aici au fost arse pe rug vrajitoarele

In Castelul Edinburgh au fost arse pe ruga mai multe vrajitoare decat oriunde altundeva in tara, in secolul al XVI-lea. Astfel, peste 300 de femei au fost torturate, apoi arse. Vizitatorii de astazi pot vedea un memorial al vrajitoarelor in vârful Royal Mile, de pe esplanada castelului.


Castelul a adapostit multi prizonieri de razboi

Castelul Edinburgh a fost folosit ca inchisoare in secolul al XVIII-lea si începutul secolului al XIX-lea. Prizonierii din Razboiul de Sapte Ani, Razboiul American de Independenta si Razboiul Napoleonic au fost tinuti aici in temnite, de-a lungul anilor. Totodata, castelul a fost folosit si ca ichisoare in timpul Primului Razboi Mondial.


KGB-ul a cerut ca o gaura din zid sa fie acoperita

Marea Sala a Castelului Edinburgh are o fereastra mica deasupra semineului, cunoscuta sub numele de „laird’s lugs” (Urechile Domnului), deoarece le permitea rezidentilor sa asculte conversatiile care aveau loc in sala de dedesubt. La inceputul secolului al XVI-lea, regele James al IV-lea a spionat prin aceasta mica gaura intalnirile care aveau loc in sala de dedesubt, iar atunci cand Gorbaciov si-a planificat vizita la castel pentru o conferinta, in anul 1984, securitatea sovietica a insistat ca gaura sa fie acoperita.


LEGENDE URBANE

Castelul bantuit

Oamenii au raportat multe fantome vazute aici de-a lungul timpului, inclusiv un tobosar fara cap (vazut în 1960). Una dintre cele mai infame povești despre fantomele castelului este cea a cimpoierului singuratic. Dupa cum spune povestea, cand tunelurile de sub Royal Mile au fost descoperite pentru prima data, in urmă cu cateva sute de ani, un baiat de cimpoier a fost trimis sa investigheze, cantand la cimpoi pe drum, pentru ca oamenii de deasupra sa-l poata urmari. Când muzica s-a oprit brusc, o echipa de cautare a fost trimisa sa-l recupereze pe baiat, dar el nu a mai fost gasit niciodata. Oamenii spun ca cimpoiul lui fantomatic poate fi inca auzite in castel, in timp ce el merge vesnic prin tunelurile intunecate de dedesubt.


Studenții sunt blestemati sa pice examenele daca intra in castel

Legenda spune ca orice student al Universitatii din Edinburgh, care trece prin portile castelului, va pica examenele finale. Desi totul ar putea suna putin exagerat, multi studenti se feresc sa viziteze castelul in timpul petrecut la universitate.


Numeroasele alte relatari despre evenimente infricosatoare care au loc in castel includ vedenii, fapturi care te trag de haine sau scaderi bruste ale temperaturii. Castelul Edinburgh este deschis publicului si ofera tururi ghidate gratuite pentru cei care doresc sa experimenteze paranormalul.


Padurea Hoia Baciu, Cluj

Padurea Hoia-Baciu se afla printre cele mai faimoase locuri din lume in care se spune ca inregistreaza fenomene paranormale. Oricum ar fi, aceasta padure este un loc pitoresc, cu copaci renumiti pentru formele lor neobisnuite, care ofera o experienta deplina.


Aflata pe unul dintre dealurile care inconjoara Clujul, padurea a devenit faimoasa incepand cu anii ’60, cand au inceput sa fie semnalate tot felul de intamplari cu strigoi, dar si alte aparitii inexplicabile in fotografii si insesizabile cu ochiul liber, aparitii de OZN-uri, senzatii auditive ciudate, stari de anxietate sau senzatia ca ai fi urmarit. Cele mai frecvente anomalii care au fost semnalate de-a lungul timpului sunt problemele cu echipamentele electronice (baterii care se descarca neobisnuit de repede, restartarea telefoanelor, probleme cu GPS-ul, probleme la configurarea frecventelor de sunet pentru inregistrari audio-video etc).


Cei care doresc sa o descopere o pot fce prin intermediul unor tururi ghidate, nocturne sau pe timpul zilei.



Castelul Moosham, Austria

Castelul Moosham din Austria a fost locul in care mii de oameni au fost judecati si condamnati la moarte in timpul proceselor vrajitoarelor din secolul al XVII-lea.


Aici, sustinatorii intamplarilor paranormale au vazut un barbat care statea an sala de mese. Localnicii il numesc Anton, ingrijitorul castelului din timpul proceselor cu vrajitoare, in care victimele au fost torturate si ucise prin spanzurare.


Castelul Moosham are si o istorie cu varcolaci. Se spune ca in anii 1800, multe caprioare și vite au fost gasite moarte in jurul acestuia. Persoanele suspectate ca fiind varcolaci,au fost aduse la castel, torturate si ucise.


Multi dintre cei care au vizitat castelul de-a lungul timpului, si chiar personalul de aici, au spus ca au simtit o prezenta intunecata in jurul lor, ca au fost atinsi de ceva nevazut sau ca au auzit sunete puternice, usi inchizandu-se, pasi si au vazut diverse umbre.


Opmerkingen


bottom of page