Dieta saracacioasa
Consumul de alimente foarte procesate sau cu zahăr poate provoca creșteri dramatice
ale cantitatii de zahar din sânge și insulinei, care pot declanșa inflamații cronice, la nivel
celular. Această inflamație poate accelera, la randul sau, îmbătrânirea pielii printr-un
proces numit glicație.
Dormitul mereu pe aceeasi parte
Somnul este important daca vrei sa arati bine. Prin somn, coropul initiaza procesul de
reparare a multor tesuturi, inclusiv a pielii. Insa, daca dormim pe aceeasi parte, pielea
se rideaza mecanic deformand colagenul si impiedicand circulatia in zona repsectiva
a pielii si astfel apar ridurile.
Starea de depresie
Depresia lasa si ea urme pe fata ta. Pentru inceput, oamenii deprimati pot ajunge sa isi incordeze muschii fetei (prin grimase sau incruntari), iar aceste expresii faciale negative isi lasa amprenta in piele sub forma liniilor fine si a ridurilor. O depresie asociata cu niveluri crescute de cortizol poate reduce cantitatea cantitatea de colagen din piele si inhiba capacitatea pielii de a se repara noaptea. In plus, oamenii deprimati nu mananca, nu dorm, nu fac miscare sau nu isi ingrijesc pielea asa cum ar trebui, fapt care se reflecta in imbatranirea prematura a acesteia.
Cresterea si pierderea in greutate in mod repetat
Cresterea si pierderea in greutate in mod repetat poate face ca pielea sa se intinda si sa se contracte continuu. Acest lucru influenteaza elasticitatea pielii, duce la aparitia vergeturilor si face ca pielea noastra sa para mai imbatranita decat este de fapt.
Utilizarea unor medicamente
Utilizarea medicamentelor de tipul corticosteroizilor (pentru astm, artrita etc) contribuie la reducerea cantitatii de colagen si elastina din organism, ceea ce duce la subtierea pielii si spargerea mai usoara a veaselor de sange. Totodata, anumite antibiotice pot provoca fotosensbilitate facand ca pielea sa fie foarte sensibila la daunele provocate de soare (apritia ridurilor premature si modificarea pigmentarii acesteia).
Zborul frecvent sau escaladarea inaltimilor
Razele UV sunt mai puternice la inaltimi mari, de aceea suntem mai expusi acestora atunci cand suntem sus, in munti sau cand zburam. Atunci cand zburam, de exemplu, pielea noastra se confrunta cu doua problema: deshidratarea (generata de aerul uscat al avionului) si razele UV care patrund prin ferestrele acestuia. Cu cat zburam mai frecvent, cu atat acesti factori sunt mai problematici pentru noi. Asa se explica si de ce insotitorii de zbor, de exemplu, prezinta cun risc crescut de melanom.
Invata sa ai grija de pielea ta, este un bun pretios. Inscrie-te la o experienta online live la care vei intelege mai bine ce trebuie sa faci si cum pentru a te simti bine in propia piele (la propriu si la figurat).
20 mai, 19:00 – 20:00
Comments