Nu toata lumea se simte confortabil sa mearga in subteran sau in adancuri. Cu toate acestea, exista o multime de atractii cool situate in diferite locuri din lume, multe dintre ele fiind, pur si simplu, superbe. Indiferent ca aceste locuri sunt aparute in mod natural sau au fost construite de mana omului, merita o vizita. Garantam ca veti trai experiente unice atunci cand le veti vizita. Iata, mai jos, doar cateva dintre ele:
Restaurantul Under, Norvegia
Desi nu atat sub pamant, cat mai degraba subacvatic, restaurantul Under din Kristiansand, Norvegia, merita toata atentia. Acest restaurant elegant este cel mai mare restaurant din lume construit sub nivelul marii si al treila de acest tip. Under se afla la cinci metri si jumătate adancime, clientii putand admirea viata subacvatica in timp ce savureaza meniurile de degustare de aici, bazate pe ceea ce are marea mai bun de oferit.
Tot aici este gazduit si un laborator care se ocupa cu cercetarea marina.
Restaurantul a fost deschis in 2019. In ziua lansarii, 7.500 de persoane rezervasera o masa, iar jurnalisti din peste 30 de tari au luat parte la deschidere.
Catedrala de sare din Zipaquirá, Columbia
De fapt, Catedrala de sare din Zipaquirá este o biserica ce a fost construita in putul unei mine de sare abandonate la o adancime de 200 m sub pamant, la aproximativ 50 km de Bogotá. Este atat o atractie turistica, cat si un loc de pelerinaj.
Locul este foarte impresionant prin arhitectura sa si modul in care este iluminat. Lumina se filtreaza magnific, umpland camerele si tunelurile cu o ceata in nuante de neon de albastru si violet.
Salina Turda, Romania
Salina Turda este un loc de o frumusete care iti taie respiratia. Istoria acestui loc incepe in urma cu aproape 2000 de ani – mult timp a fost un centru important de activitati pentru oamenii din zona. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial cavernele sale au fost folosite ca adapost, iar pe urma pentru a depozita branza.
Salina se afla la 100 m sub pamant si are o suprafata impresionanta. Dupa ce cobori printr-o serie de tuneluri inguste si inghesuite, ajungi pe o platforma inalta care ofera o priveliste uimitoare spre pestera principala. Te poti plimba prin mina pe niste bucati de lemn sau poti alege liftul din sticla care iti permite sa te bucuri de priveliste in timp ce cobori.
Locul destinat activitatilor este urias si cuprinde, printre altele, mese de biliard si de ping pong, un teren de handbal si o alee de bowling. Principala atractie este insa roata mare, cu o inaltime de 20 m, are 6 gondole a cate 8 locuri fiecare, iar o tura completa dureaza 8 minute.
O alta coborare in subteran duce pe o insulita cu debarcader, care permite inchirierea barcutelor pe lacul subteran. Stalactitele atarna din tavanul de marmura, in timp ce carucioarele vechi si rotile de transmisie amintesc de modul in care munceau odinioara minerii.
De remarcat ca microclimatul unic al salinei are efecte terapeutice.
Pesterile Ajanta, India
Pesterile din Ajanta sunt temple si manastiri budiste aflate in pesteri situate in apropierea satului Ajanta din vestul Indiei. Templele sunt scobite in stanci de granit pe partea interioara a unei rape de 20 de metri din valea raului Wagurna, intr-un loc de o mare frumusete pitoreasca.
Grupul de aproximativ 30 de pesteri a fost excavat intre secolele I i.Hr. si 7 d.Hr., fiind format din doua tipuri de incaperi: caityas („sanctuare”) si viharas („manastiri”). Nicio incapere nu seamana cu cealalta. Desi sculptura, in special ornamentația bogata a stalpilor caitya, este demna de remarcat, picturile de tip fresca reprezinta principalul interes al Ajantei, fiind uluitoare. Aceste picturi infatiseaza legende si divinitati budiste colorate, cu o exuberanta si o vitalitate de neintrecut in arta indiana. Pesterile au fost desemnate sit al Patrimoniului Mondial UNESCO in 1983.
Complexul de pesteri Ajanta este, de asemenea, un deliciu vizual datorita vegetatiei abundente cu care este inconjurat, prezentei pasarilor si cascadelor din apropiere.
Vulcanul Thrihnukagigur, Islanda
Thrihnukagigur este un vulcan adormit langa Reykjavik, Islanda. Vulcanul acopera o suprafata de 3.270 de metri pătrați si are o adancime de 213 de metri. Nu a mai erupt din secolul al II-lea i.Hr. Este singurul vulcan din lume unde vizitatorii pot lua un lift pentru a ajunge in camera de magma. Se crede ca magma, care in mod normal ar umple camera care ar deveni astfel sigilata, s-a scurs.
Frumusetea craterului consta, in mare parte, in diferitele culori gasite in interiorul acestuia si in dimensiunea sa enorma, intimidanta. Ca idee, spatiul de la sol este echivalent cu aproape trei terenuri de baschet de dimensiuni normale puse unul langa celalalt, in timp ce inaltimea este echivaleaza cu cea a Statuii Libertatii. O vizita aici este o experient unica in viata!
Comments