top of page

3 CLADIRI DE POVESTE DIN CARTIERUL EVREIESC

Actualizată în: 6 feb. 2023



Cartierul Evreiesc din Bucuresti este o fosta mahala cu case si gradini care au scapat, in mare parte, demolarilor din anii ’80. Zona este un amestec eclectic de case in stiluri diverse, strazi cu nume poetice, mici parcuri si biserici pitoresti.


Este stiut faptul ca aici a existat una din cele mai importante comunitati evreiesti din estul Europei. In perioada interbelica, populatia evreiasca reprezenta aproximativ 11% din populatia orasului. Al doilea razboi mondial, precum si emigrarea spre Israel din timpul regimului comunist, au facut ca astazi comunitatea evreiasca sa se situeze in jurul a catorva mii de membri.


Este de remarcat faptul ca, de-a lungul timpului, comunitatea evreiasca din Bucuresti a fost foarte activa, prospera si bine inchegata. Membrii sai erau negustori, bancheri, doctori, avocati, arhitecti etc.


Totodata, mostenirea culturala a comunitatii evreiesti este una impresionanta. Iata, mai jos, doar cateva repere arhitecturale pe care le vei descoperi atunci cand vei alege sa vizitezi Cartierul Evreiesc:



Templul Coral este o sinagoga a Comunitatii Evreilor din Bucuresti, fiind cel mai mare lacas de cult mozaic din oras. Acesta a fost construit intre anii 1864-1866, fiind renovat in 1932 si 1945.


Construirea templului a avut loc la initiativa lui Isaac Leib Weinberg, un evreu polonez din Bucuresti, care a propus construirea unei sinagogi mari si impresionante cum aveau marile alte orase ale Europei – Viena, Dresda sau Paris.


Templul Coral este o replica a Sinagogii Tempelgasse din Viena, cunoscuta si ca Templul din cartierul Leopoldstadt si a fost inaugurat la 6 iulie 1867.



Templul Unirea Sfanta (Ahdut Kodesh) a fost construit de catre breasla croitorilor,in anul 1850, fiind cunoscut si sub denumirea de Sinagoga Mare a Croitorilor. Cladirea a fost remodelata in anul 1910, dupa planurile arhitectului Iulius Grunfeld. In prezent, edificiul este un amestec de elemente maure, romanice si bizantine la care se adauga influenta arhitecturii bizantine din Muntenia.


In ianuarie 1941, sinagoga a fost devastata de legionari, iar apoi a fost restaurata. Templul Unirea Sfanta din Bucuresti a supravietuit atat celui de-al doilea razboi mondial, cat si epocii lui Nicolae Ceausescu (perioada in care au fost demolate majoritatea sinagogilor din Bucuresti).


La 15 ianuarie 1978, la initiativa Dr. Moses Rosen, rabin-sef al comunitatilor evreiesti din Romania si presedinte al federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, a fost amenajat in acest templu Muzeul de Istorie al Comunitatii Evreiesti din Romania.


Teatrul Evreiesc de Stat functioneaza in principal in limba idis, care a fost vreme de secole limba materna a evreilor askenazi din Europa, inclusiv in Romania.


Teatrul reprezinta o continuare a traditiei de peste 140 ani a teatrului in aceasta limba in spatiul romanesc, incepand cu trupa lui Abraham Goldfaden care a jucat la Iasi si la Bucuresti.


Cladirea teatrului evreiesc a fost construita de Iuliu Barasch, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Acesta cumparase terenul din inima cartierului evreiesc si planuia sa ridice o clinica, dar in cele din urma cladirea a devenit o casa de cultura. In prezent, cladirea este monument istoric.


Daca vrei sa faci o plimbare in aer liber si sa descoperi frumusetea ascunsa a Cartierului Evreiesc, te poti inscrie la urmatorul tur. Turul este gazduit de un ghid care te va purta pe stradutele pline de istorie si iti va dezvalui cele mai interesante lucruri despre viata comunitatii evreiesti din Bucuresti, din trecut pana in prezent.



Komentarze


bottom of page